Team-Gerian: een topbedrag met pannenkoeken en rode hoeden

Normal 34c69371b6e7aa6e4164dce963a6c26e618bc4bc
11/6/2019
13.37

Gerian Lith had tot voor kort weinig ervaring met fietsen en evenmin met fundraising. Toch is hij de geestelijk vader van één van de – althans qua opbrengst – succesvolste Tour-teams van dit jaar.

Gerian is eigenlijk basketballer en kocht pas in het najaar van 2018 zijn eerste racefiets. “Je wordt een dagje ouder”, zegt hij. “Dan is fietsen wel lekker. Bovendien ligt ’s zomers het basketballen stil.” De fiscaal adviseur was ook niet eerder zelf een funding-actie gestart. Met acht fietsvrienden schreven ze zich in voor de 85 kilometer Toertocht. Via allerlei originele acties hebben ze (dd. 6 juni) al ruim 4400 euro opgehaald.

5.000 euro

Matthias de Graaf schuift aan bij het interview, nog enigszins nahijgend van de fietstraining (!). Vandaag rijdt hij zo’n 50 kilometer. Hoewel ook Matthias geen groot wielerverleden heeft, vertrouwt hij erop dat ‘de 85’ wel zal lukken. “Het is leuk om te fietsen”, zegt hij. “Daarbij is het doel heel belangrijk. Twee jaar geleden ben ik mijn vader verloren aan die ziekte. Iedereen krijgt met kanker te maken, zelf of in de omgeving.”

Het doel is ambitieus, de mannen willen maar liefst 5.000 euro bij elkaar trappen. En dat lijkt dus ruimschoots te worden gehaald, mede dankzij allerlei originele acties. Gerian: “We hebben allemaal in onze familie- en vriendenkring donaties geworven. Daarbij hebben we op diverse plekken rode hoeden neergezet, onder meer in een huisartsenpraktijk. We verwachten daar nog een aardig centje van. Maar de leukste actie was toch wel het pannenkoekendiner, dat we voor 80 mensen hebben georganiseerd. Pannenkoekenhuis Frittella heeft er speciaal op zondag zijn deuren voor geopend. We hebben onze vrienden gecharterd en die hebben 1100 euro bij elkaar gebracht! Weet je, het was een deel van het plezier. Eigenlijk is fundraisen ook een sport.”

Op de radio bij Rijnmond

“We worden niet alleen geponsord met geld, maar ook met spullen”, zegt Matthias, in het dagelijks leven facilitair inkoopmanager bij een welzijnsorganisatie. “We hebben fietskleding van BDO Accountants & Adviseurs gekregen en ook andere sponsors helpen met materieel. Helmen met lampjes van MakeITWork, bidons van The Count, fruitrepen van Fruitzaam, noem maar op. Echt geweldig!”

Een nieuw hoogtepunt dient zich ook aan. Binnenkort worden de heren geïnterviewd in de speciale tram, die in Rotterdam rondrijdt voor de campagne ‘Maak kanker kansloos’. Wilt u ze horen? Luister dan op donderdag 13 juni tussen 11 en 12 uur naar het programma van Erik Lemmers op Radio Rijnmond.