Adrie Baijens: “De Tour is ons kindje!”

Normal 71fd31e66f200461a9e8c01d81d15447a641d5b1
6/5/2019
12.14

Adrie Baijens en zijn vrouw kregen te maken met het grootst denkbare ongeluk: ze verloren hun kind aan kanker. In de geest van hun dochter besloten zij zich te wijden aan de strijd tegen de dodelijke ziekte. Met allerlei acties verdienden Adrie en Jannie maar liefst een miljoen euro en vervulden daarmee hun missie: met de opbrengst schafte het Erasmus Medisch Centrum een hyperthermie-scanner aan, een apparaat waarmee tumorcellen kunnen worden verzwakt of gedood. Uit één van die acties werd de Tour de Rotterdam geboren. Adrie Baijens vertelt het verhaal.

Laatste wens

“Het was de laatste wens van onze dochter”, zegt Adrie. “Ze kon niet meer genezen, maar hoopte dat anderen haar lot bespaard zou blijven. Dus zijn mijn vrouw en ik begonnen met het organiseren van activiteiten. Dit werd in heel Nederland opgepakt: bedrijven, scholen, sportverenigingen, koppels die 25 jaar getrouwd waren, noem maar op. Heel veel mensen hielpen met een donatie of het opzetten van acties zoals markten, concerten en wedstrijden. En fietstochten! In 2010 startte de Tour de France in Rotterdam. Wij hebben toen, samen met Wim Waninge van het Erasmus MC, een toerrit georganiseerd op het parcours waar de Tour de France de tijdrit verreed. Dat werd een succes en leverde een mooi bedrag op. Toen dachten we: dit moet een vervolg krijgen. Wim heeft het idee verder uitgewerkt en hieruit is de Tour de Rotterdam ontstaan. Ik zeg altijd maar: De Tour is ons kindje!”

Nog steeds betrokken

Adrie en Jannie bleven betrokken. Adrie hielp bij het uitzetten van de tochten, Jannie staat op de dag van de Tour steevast achter de informatiebalie. En dan doen ze nog allerlei hand- en spandiensten. Ook fietsen ze soms zelf mee, met hun kleinzoon en verdere familie. Iedere Tour-deelnemer kent ze van gezicht. De familie Baijens stond in diverse kranten en prijkt al jaren op de folder en de poster van de Tour de Rotterdam. “We doen het graag”, zegt Adrie. “Net zoals alle andere deelnemers en vrijwilligers. Want iedereen die meedoet heeft zo zijn of haar motivatie. Velen hebben iemand verloren aan kanker, hebben hun eigen doel om voor te fietsen.”