Maak kanker kansloos

 

Een op de drie mensen krijgt kanker. Jaarlijks overlijden in ons land meer dan 43.000 mensen aan kanker. Elk uur komen er meer dan 10 gevallen van kanker bij. Daar moeten we wat aan doen!

Het Daniel den Hoed Fonds haalt geld op voor baanbrekend wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut: het grootste kankercentrum van Nederland. Wetenschappelijk onderzoek zorgt ervoor dat steeds meer mensen kanker overleven en de kwaliteit van leven van patiënten met kanker verbetert. We hebben al veel bereikt, maar er is nóg meer onderzoek en apparatuur nodig om bij iedere patiënt het maximale behandelresultaat te krijgen.

 

De Erasmus MC – Tour de Rotterdam is onderdeel van de Maak Kanker Kansloos campagne 2019 van het Daniel den Hoed Fonds. De opbrengst van de campagne wordt besteed aan de verdere ontwikkeling van immuuntherapie. Een heel veelbelovende onderzoeksrichting; niet voor niets werd eind september bekend gemaakt dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde 2018 is toegekend aan Amerikaanse en Japanse onderzoekers die zich bezig houden met het ontrafelen van de werking van immuuntherapie bij patiënten met kanker.

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben al een belangrijke rol gespeeld bij de studies leidend tot registratie en toepassing van immuuntherapeutische middelen. Maar er zijn nog veel nieuwe vormen van immuuntherapie die nu nog zeer experimenteel zijn; deze willen wij in het Erasmus MC verder ontwikkelen zodat ze met succes toegepast kunnen worden in de kliniek. Denk hierbij vooral aan vaccinaties met immuuncellen of behandeling met oncolytische virussen (virussen die specifiek tumorcellen doden). 

De opbrengst van de campagne wordt besteed aan de aanschaf van apparatuur en ondersteuning van wetenschappelijke projecten om een belangrijke stap te maken in de ontwikkeling van immuuntherapie voor patiënten met kanker.